poniedziałek, 16 lipca 2012

Kurczak w cieście francuskim - prosty przepis na szybki obiad

Nie znoszę gotować. Wspominałam wam już o tym? W ogóle źle czuję się w kuchni i na co dzień jej unikam. Wczoraj jednak z niewyjaśnionych przyczyn nagle stwierdziłam, że może fajnie byłoby zjeść coś nowego. Od jakiegoś czasu miałam ochotę na ciasto francuskie, a że jeszcze nigdy nie próbowałam go inaczej niż na słodko, przepis z kurczakiem bardzo mnie zainteresował. Jest to chyba popularne danie, bo aż roi się od niego na przeróżnych kulinarnych blogach. Przejrzałam kilka i dopasowałam składniki do siebie a w wykonaniu pomógł mi blog o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl.

Przepraszam za niezbyt ładne zdjęcia, ale byłam wtedy już tak głodna, że zrobiłam ich tylko kilka :)

Przypominam, że w kuchni radzę sobie beznadziejnie, więc jeśli mi wyszło, to wy także z pewnością nie będziecie mieć problemów.

Składniki na dwie osoby:
1 pierś z kurczaka
1 ciasto francuskie (Biedronka)
2 plasterki sera żółtego
1 jajko
sól, pieprz
1 paczka mrożonych warzyw po włosku (Biedronka)

Jak to zrobić?
1. Kurczaka przekroić na pół, posypać solą i pieprzem
2. Ciasto francuskie położyć na posypanej mąką blaszce, przekroić na pół i włożyć na 10 minut do lodówki
3. Ciasto wyciągnąć z lodówki i przy dłuższych bokach zrobić nacięcia co ok. 2 cm, zostawiając na środku miejsce na kurczaka (powinno to wyglądać jak TU)
4. Na środku położyć kurczaka i ser (lub dowolne inne dodatki, jak kto lubi), zapleść na nich ciasto, przekładając na krzyż kolejne paski (jeśli się da, zostawić między nimi minimalne przerwy)
5. Włożyć wszystko do lodówki na 15 minut
6. Wyciągnać, posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem
7. Piec w 200 stopniach ok. 25 minut (ja piekłam jakieś 28 i trochę mi się spiekło z góry, wiec trzeba uważać)
8. Warzywa podgrzać na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu


Jak tak patrzę na te zdjęcia, to chętnie zjadłabym taki obiad jeszcze raz :) Dziś jednak zrobię z ciasta francuskiego coś na słodko. Macie jakieś sprawdzone przepisy? A może znacie równie proste dania obiadowe? Chętnie o nich poczytam.

Em


46 komentarzy

  1. Wygląda całkiem smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam gotować :)

    Robię coś podobnego, tylko do ciasta daję surowego kurczaka, na to majonez + ketchup, na to wcześniej usmażone pieczarki z cebulką i żółty serek :) Zawijam w ciasto tak jak Ty i wychodzi mega cudo :)

    Strasznie kaloryczne, ale większość facetów uwielbia takie połączenie smakowe :)

    Ja też kocham ten smak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ciasto francuskie w lodówce, już tydzień leży i się zastanawiałam co zrobić z niego. Teraz juz wiem, co będzie jutro na obiad:) przepis faktycznie prościutki więc spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda przepysznie. Poza tym każda rzecz z ciasta francuskiego jest smaczna! Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobie:) dzięki za pomysła ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis - idealny dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam sprawdzony przepis, mój ulubiony: ciasto francuskie rozkładam, smaruję pesto i na to wyrzucam to co akurat mam w lodówce: cukinię, pomidory, cebulkę, oliwki, plasterki boczku, tuńczyka, oliwki - zależy, podobnie jak w przypadku domowej pizzy :) Wkładam do piekarnika, piekę ok. 15-20 minut, później posypuję startym żółtym serem lub kładę plastry mozarelli i znów na kilka minut do piekarnika. Wyjmuję i voila :) Uwielbiam, mimo, że jest dość ciężkie ;)

    Muszę spróbować Twojej wariacji bo wygląda obłędnie. Kurczak się upiecze w tym czasie czy lepiej go wcześniej podsmażyć lub podgotować?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja raz jadłam z żurawiną i chyba.. mam znowu na to ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda smacznie :) też nie bardzo umiem gotować ;P

    OdpowiedzUsuń
  10. @Ala, upiekł się całkowicie, więc nie trzeba nic wcześniej z im robić :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Też to kiedyś robiłam, ale dół wyszedł mi taki trochę rozpaćkany. Ale i tak się wszyscy zachwycali. A u Ciebie kurczak nie był suchy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Najprostszy sposób na danie z ciasta francuskiego to paróweczki. Mogą być malutkie, może być normalna, pokrojona na kawałeczki ok 3cm i zawinięte w kwadraciki z ciasta. Nie mam niestety własnych zdjęć, ale znalazłam w necie: http://www.gotujmy.pl/ri/49639_parowki-w-ciescie-francuskim_0_2.jpg

    OdpowiedzUsuń
  13. @Toldinka, nie, był właśnie nadzwyczaj soczysty, co bardzo mnie ucieszyło :)

    OdpowiedzUsuń
  14. @RoxyRoach, dzięki, już kiedyś słyszałam o tym przepisie. Chyba wypróbuję za jakiś czas :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja tak robię łososia ze szpinakiem i fetą zawijając w warkocz z ciasta francuskiego.

    OdpowiedzUsuń
  16. O właśnie pomyślałam, ze muszę wejść na jakiś blog kulinarny by poszukać inspiracji na jutrzejszy obiad:D Widzę, że już nie muszę :D
    Dziękuję za inspirację:D Jutro to samo u mnie zagości na obiad:D
    pozdrawiam
    B.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja zawijam tak kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym np. Lazur. I do tego mieszanka sałat z pomidorkami koktajlowymi i winegretem. Pyychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Też zazwyczaj ciasto francuskie jadłam na słodko :) Jakieś wymyślne dania z ciastem w roli głównej wydawały mi się za trudne do wykonania, ale tym wstępem:

    "Przypominam, że w kuchni radzę sobie beznadziejnie, więc jeśli mi wyszło, to wy także z pewnością nie będziecie mieć problemów."

    zdecydowanie przekonałaś mnie do spróbowania czegoś nowego w kuchni :)

    A na Twojego bloga wpadłam po raz pierwszy;) i wiem, że będę wpadać częściej! <3

    OdpowiedzUsuń
  19. robiłam już w ten sposób kurczaka jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  20. halo!!! ludzie są tu na diecie :D

    OdpowiedzUsuń
  21. @Przystanek Uroda, dziękuję, miło mi :) Nie masz się czego obawiać, jeśli ja nic nie zepsułam, to znaczy, że to po prostu nie może nie wyjść :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Obsession, na jednej? Lepiej być na dwóch, na jednej często jest się głodnym ;P

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda smacznie :) Kiedyś przetestuję, zwłaszcza że w domu mam amatora ciasta francuskiego i mięsa...

    A patrzyłaś na moje przepisy- w większości robią się szybko

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam kiedyś podobne danie, tylko kurczaka nieco rozbiłam, dodałam też do tych zawijańców szynkę i ser żółty. Ciasto francuskie rozwałkowałam, w ramach oszczędności, i poprzecinałam każdy płat na 3 części ;) Moje porcje wyglądały jak 1/3 Twoich a i tak były mega sycące! To chyba najbardziej sycący obiad, jaki można zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  25. A może "ciastko" ze szpinakiem? Wiele piekarni sprzedaje coś takiego, do szpinaku wrzucić czosnek, ser pleśniowy, trochę śmietany i zapiec w cieście francuskim :)

    Z prostych dań obiadowych: nieśmiertelne naleśniki i makarony. Jeśli odpowiednio się zestawi dodatki, to można zrobić superwyszukane danie :) Aż chyba jutro zrobię naleśniki lub makaron ze szpinakiem <3

    OdpowiedzUsuń
  26. @Wszystko co mnie zachwyca, nie patrzyłam, ale zerknę jeśli jeszcze kiedyś będę mieć chęć zrobienia obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Świetny przepis, to lecę jutro do Biedry po ciasto francuskie i kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda super,chętnie skorzystam z przepisu:-)dzięki:-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja robię takie coś- link z mojego bloga :
    http://piska.pinger.pl/m/13027556/poledwiczki-wieprzowe-z-kurkami-w-ciescie-francuskim

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale to wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  31. Dzisiaj i ja wypróbowałam ten przepis i nie pozostaje nic innego jak od czasu do czasu zrobić to jeszcze raz xD

    OdpowiedzUsuń
  32. robię podobnie tylko warzywa też wkładam w środek :)

    OdpowiedzUsuń
  33. A ja zrobilam dzisiaj i niestety dla mnie wcale super nie było :(

    OdpowiedzUsuń
  34. Będę musiała kiedyś spróbować :D Ja robię ciasto francuskie z nutellą - pychota!

    OdpowiedzUsuń
  35. @kosmetoholiczka, a z jakiego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  36. Najprostsze z możliwych - parówki zawijane w ciasto francuskie :) najlepiej sprawdzają się takie malutkie kiełbaski, są wtedy pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  37. Jeśli ciasto francuskie Ci w głowie, to polecam koperty szpinakowo-serowe z szynką parmeńską i ziołami. Uwielbiam wprost, a są naprawdę proste do zrobienia.

    No i są jeszcze kanapeczki z tegoż ciasta, posmarowane serkiem kozim z pomidorkami koktajlowymi, posypane pieprzem. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  38. Wygląda pysznie:0

    bardzo proste danie z kurczaka:
    filet z kurczaka przekroić wzdłuż, delikatnie przyprawić przyprawą do kurczka i zalać jogurtem naturalnym, zostawić na noc lub kilka godzin, następnie panierować w pokruszonych krakersach i smażyć.

    Mięso jest pysznie soczyste i kruche.
    Pzrepisa dodstałam niedawno, robi ise szybko a jest o wiele le[sze niż klasyczne filety w panierce z jajkiem.

    OdpowiedzUsuń
  39. @Agata pisze..., bardzo dziękuję za przepis, brzmi świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  40. dzisiaj robiłam! Pychota.. :) mężowi też smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  41. @Bleksi, bardzo się cieszę! :) Narobiłaś mi ochoty, żeby zrobić tego kurczaka ponownie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz. Bardzo chętnie je czytam i odpowiadam na każde pytanie! Proszę, nie spamuj jednak - nie zapraszaj do siebie i nie podawaj linka do swojego bloga. Znajdę go w Twoim profilu! Dziękuję.