Nie znoszę gotować. Wspominałam wam już o tym? W ogóle źle czuję się w kuchni i na co dzień jej unikam. Wczoraj jednak z niewyjaśnionych przyczyn nagle stwierdziłam, że może fajnie byłoby zjeść coś nowego. Od jakiegoś czasu miałam ochotę na ciasto francuskie, a że jeszcze nigdy nie próbowałam go inaczej niż na słodko, przepis z kurczakiem bardzo mnie zainteresował. Jest to chyba popularne danie, bo aż roi się od niego na przeróżnych kulinarnych blogach. Przejrzałam kilka i dopasowałam składniki do siebie a w wykonaniu pomógł mi blog o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl.
Przepraszam za niezbyt ładne zdjęcia, ale byłam wtedy już tak głodna, że zrobiłam ich tylko kilka :) |
Przypominam, że w kuchni radzę sobie beznadziejnie, więc jeśli mi wyszło, to wy także z pewnością nie będziecie mieć problemów.
Składniki na dwie osoby:
1 pierś z kurczaka
1 ciasto francuskie (Biedronka)
2 plasterki sera żółtego
1 jajko
sól, pieprz
1 paczka mrożonych warzyw po włosku (Biedronka)
Jak to zrobić?
1. Kurczaka przekroić na pół, posypać solą i pieprzem
2. Ciasto francuskie położyć na posypanej mąką blaszce, przekroić na pół i włożyć na 10 minut do lodówki
3. Ciasto wyciągnąć z lodówki i przy dłuższych bokach zrobić nacięcia co ok. 2 cm, zostawiając na środku miejsce na kurczaka (powinno to wyglądać jak TU)
4. Na środku położyć kurczaka i ser (lub dowolne inne dodatki, jak kto lubi), zapleść na nich ciasto, przekładając na krzyż kolejne paski (jeśli się da, zostawić między nimi minimalne przerwy)
5. Włożyć wszystko do lodówki na 15 minut
6. Wyciągnać, posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem
7. Piec w 200 stopniach ok. 25 minut (ja piekłam jakieś 28 i trochę mi się spiekło z góry, wiec trzeba uważać)
8. Warzywa podgrzać na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Jak tak patrzę na te zdjęcia, to chętnie zjadłabym taki obiad jeszcze raz :) Dziś jednak zrobię z ciasta francuskiego coś na słodko. Macie jakieś sprawdzone przepisy? A może znacie równie proste dania obiadowe? Chętnie o nich poczytam.
Em
Wygląda całkiem smacznie :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam gotować :)
OdpowiedzUsuńRobię coś podobnego, tylko do ciasta daję surowego kurczaka, na to majonez + ketchup, na to wcześniej usmażone pieczarki z cebulką i żółty serek :) Zawijam w ciasto tak jak Ty i wychodzi mega cudo :)
Strasznie kaloryczne, ale większość facetów uwielbia takie połączenie smakowe :)
Ja też kocham ten smak!
Mam ciasto francuskie w lodówce, już tydzień leży i się zastanawiałam co zrobić z niego. Teraz juz wiem, co będzie jutro na obiad:) przepis faktycznie prościutki więc spróbuję:)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda przepysznie. Poza tym każda rzecz z ciasta francuskiego jest smaczna! Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńzrobie:) dzięki za pomysła ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - idealny dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMam sprawdzony przepis, mój ulubiony: ciasto francuskie rozkładam, smaruję pesto i na to wyrzucam to co akurat mam w lodówce: cukinię, pomidory, cebulkę, oliwki, plasterki boczku, tuńczyka, oliwki - zależy, podobnie jak w przypadku domowej pizzy :) Wkładam do piekarnika, piekę ok. 15-20 minut, później posypuję startym żółtym serem lub kładę plastry mozarelli i znów na kilka minut do piekarnika. Wyjmuję i voila :) Uwielbiam, mimo, że jest dość ciężkie ;)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować Twojej wariacji bo wygląda obłędnie. Kurczak się upiecze w tym czasie czy lepiej go wcześniej podsmażyć lub podgotować?
Ja raz jadłam z żurawiną i chyba.. mam znowu na to ochotę ;)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie :) też nie bardzo umiem gotować ;P
OdpowiedzUsuń@Ala, upiekł się całkowicie, więc nie trzeba nic wcześniej z im robić :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńTeż to kiedyś robiłam, ale dół wyszedł mi taki trochę rozpaćkany. Ale i tak się wszyscy zachwycali. A u Ciebie kurczak nie był suchy?
OdpowiedzUsuńNajprostszy sposób na danie z ciasta francuskiego to paróweczki. Mogą być malutkie, może być normalna, pokrojona na kawałeczki ok 3cm i zawinięte w kwadraciki z ciasta. Nie mam niestety własnych zdjęć, ale znalazłam w necie: http://www.gotujmy.pl/ri/49639_parowki-w-ciescie-francuskim_0_2.jpg
OdpowiedzUsuń@Toldinka, nie, był właśnie nadzwyczaj soczysty, co bardzo mnie ucieszyło :)
OdpowiedzUsuń@RoxyRoach, dzięki, już kiedyś słyszałam o tym przepisie. Chyba wypróbuję za jakiś czas :)
OdpowiedzUsuńJa tak robię łososia ze szpinakiem i fetą zawijając w warkocz z ciasta francuskiego.
OdpowiedzUsuńO właśnie pomyślałam, ze muszę wejść na jakiś blog kulinarny by poszukać inspiracji na jutrzejszy obiad:D Widzę, że już nie muszę :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację:D Jutro to samo u mnie zagości na obiad:D
pozdrawiam
B.
Ja zawijam tak kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym np. Lazur. I do tego mieszanka sałat z pomidorkami koktajlowymi i winegretem. Pyychota! :)
OdpowiedzUsuńTeż zazwyczaj ciasto francuskie jadłam na słodko :) Jakieś wymyślne dania z ciastem w roli głównej wydawały mi się za trudne do wykonania, ale tym wstępem:
OdpowiedzUsuń"Przypominam, że w kuchni radzę sobie beznadziejnie, więc jeśli mi wyszło, to wy także z pewnością nie będziecie mieć problemów."
zdecydowanie przekonałaś mnie do spróbowania czegoś nowego w kuchni :)
A na Twojego bloga wpadłam po raz pierwszy;) i wiem, że będę wpadać częściej! <3
robiłam już w ten sposób kurczaka jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńhalo!!! ludzie są tu na diecie :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń@Przystanek Uroda, dziękuję, miło mi :) Nie masz się czego obawiać, jeśli ja nic nie zepsułam, to znaczy, że to po prostu nie może nie wyjść :D
OdpowiedzUsuń@Obsession, oj tam oj tam :D
OdpowiedzUsuńObsession, na jednej? Lepiej być na dwóch, na jednej często jest się głodnym ;P
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :) Kiedyś przetestuję, zwłaszcza że w domu mam amatora ciasta francuskiego i mięsa...
OdpowiedzUsuńA patrzyłaś na moje przepisy- w większości robią się szybko
Zrobiłam kiedyś podobne danie, tylko kurczaka nieco rozbiłam, dodałam też do tych zawijańców szynkę i ser żółty. Ciasto francuskie rozwałkowałam, w ramach oszczędności, i poprzecinałam każdy płat na 3 części ;) Moje porcje wyglądały jak 1/3 Twoich a i tak były mega sycące! To chyba najbardziej sycący obiad, jaki można zrobić :)
OdpowiedzUsuńA może "ciastko" ze szpinakiem? Wiele piekarni sprzedaje coś takiego, do szpinaku wrzucić czosnek, ser pleśniowy, trochę śmietany i zapiec w cieście francuskim :)
OdpowiedzUsuńZ prostych dań obiadowych: nieśmiertelne naleśniki i makarony. Jeśli odpowiednio się zestawi dodatki, to można zrobić superwyszukane danie :) Aż chyba jutro zrobię naleśniki lub makaron ze szpinakiem <3
@Wszystko co mnie zachwyca, nie patrzyłam, ale zerknę jeśli jeszcze kiedyś będę mieć chęć zrobienia obiadu :)
OdpowiedzUsuńmniaaaam :D zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, to lecę jutro do Biedry po ciasto francuskie i kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńWygląda super,chętnie skorzystam z przepisu:-)dzięki:-)
OdpowiedzUsuńJa robię takie coś- link z mojego bloga :
OdpowiedzUsuńhttp://piska.pinger.pl/m/13027556/poledwiczki-wieprzowe-z-kurkami-w-ciescie-francuskim
Ale to wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńDzisiaj i ja wypróbowałam ten przepis i nie pozostaje nic innego jak od czasu do czasu zrobić to jeszcze raz xD
OdpowiedzUsuńrobię podobnie tylko warzywa też wkładam w środek :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńA ja zrobilam dzisiaj i niestety dla mnie wcale super nie było :(
OdpowiedzUsuńBędę musiała kiedyś spróbować :D Ja robię ciasto francuskie z nutellą - pychota!
OdpowiedzUsuń@kosmetoholiczka, a z jakiego przepisu?
OdpowiedzUsuńNajprostsze z możliwych - parówki zawijane w ciasto francuskie :) najlepiej sprawdzają się takie malutkie kiełbaski, są wtedy pyszne.
OdpowiedzUsuńJeśli ciasto francuskie Ci w głowie, to polecam koperty szpinakowo-serowe z szynką parmeńską i ziołami. Uwielbiam wprost, a są naprawdę proste do zrobienia.
OdpowiedzUsuńNo i są jeszcze kanapeczki z tegoż ciasta, posmarowane serkiem kozim z pomidorkami koktajlowymi, posypane pieprzem. Pyszności!
Wygląda pysznie:0
OdpowiedzUsuńbardzo proste danie z kurczaka:
filet z kurczaka przekroić wzdłuż, delikatnie przyprawić przyprawą do kurczka i zalać jogurtem naturalnym, zostawić na noc lub kilka godzin, następnie panierować w pokruszonych krakersach i smażyć.
Mięso jest pysznie soczyste i kruche.
Pzrepisa dodstałam niedawno, robi ise szybko a jest o wiele le[sze niż klasyczne filety w panierce z jajkiem.
@Agata pisze..., bardzo dziękuję za przepis, brzmi świetnie!
OdpowiedzUsuńdzisiaj robiłam! Pychota.. :) mężowi też smakowało ;)
OdpowiedzUsuń@Bleksi, bardzo się cieszę! :) Narobiłaś mi ochoty, żeby zrobić tego kurczaka ponownie.
OdpowiedzUsuńPyszotkaaaa!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń