poniedziałek, 16 lipca 2012

Kurczak w cieście francuskim - prosty przepis na szybki obiad

Nie znoszę gotować. Wspominałam wam już o tym? W ogóle źle czuję się w kuchni i na co dzień jej unikam. Wczoraj jednak z niewyjaśnionych przyczyn nagle stwierdziłam, że może fajnie byłoby zjeść coś nowego. Od jakiegoś czasu miałam ochotę na ciasto francuskie, a że jeszcze nigdy nie próbowałam go inaczej niż na słodko, przepis z kurczakiem bardzo mnie zainteresował. Jest to chyba popularne danie, bo aż roi się od niego na przeróżnych kulinarnych blogach. Przejrzałam kilka i dopasowałam składniki do siebie a w wykonaniu pomógł mi blog o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl.

Przepraszam za niezbyt ładne zdjęcia, ale byłam wtedy już tak głodna, że zrobiłam ich tylko kilka :)

Przypominam, że w kuchni radzę sobie beznadziejnie, więc jeśli mi wyszło, to wy także z pewnością nie będziecie mieć problemów.

Składniki na dwie osoby:
1 pierś z kurczaka
1 ciasto francuskie (Biedronka)
2 plasterki sera żółtego
1 jajko
sól, pieprz
1 paczka mrożonych warzyw po włosku (Biedronka)

Jak to zrobić?
1. Kurczaka przekroić na pół, posypać solą i pieprzem
2. Ciasto francuskie położyć na posypanej mąką blaszce, przekroić na pół i włożyć na 10 minut do lodówki
3. Ciasto wyciągnąć z lodówki i przy dłuższych bokach zrobić nacięcia co ok. 2 cm, zostawiając na środku miejsce na kurczaka (powinno to wyglądać jak TU)
4. Na środku położyć kurczaka i ser (lub dowolne inne dodatki, jak kto lubi), zapleść na nich ciasto, przekładając na krzyż kolejne paski (jeśli się da, zostawić między nimi minimalne przerwy)
5. Włożyć wszystko do lodówki na 15 minut
6. Wyciągnać, posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem
7. Piec w 200 stopniach ok. 25 minut (ja piekłam jakieś 28 i trochę mi się spiekło z góry, wiec trzeba uważać)
8. Warzywa podgrzać na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu


Jak tak patrzę na te zdjęcia, to chętnie zjadłabym taki obiad jeszcze raz :) Dziś jednak zrobię z ciasta francuskiego coś na słodko. Macie jakieś sprawdzone przepisy? A może znacie równie proste dania obiadowe? Chętnie o nich poczytam.

Em