poniedziałek, 13 stycznia 2014

Pomysł na śniadanie #1 - owsianka z owocami

Zdrowe śniadania to temat zawsze na czasie. Hitem samym w sobie jest również owsianka. Odpowiednio przyrządzona może stanowić pyszny początek dnia. Po co jednak wrzucam na bloga coś tak banalnego jak przepis na owsiankę? Okazuje się, że wciąż wiele osób nie zna potencjału tego dania, a tylko wśród moich najbliższych znalazło się kilka osób, które nie miały pojęcia jak w ogóle je zrobić. Sama od jakiegoś czasu staram się coraz rzadziej sięgać po typowe płatki do mleka (które kiedyś uwielbiałam) i decydować się na zdrowsze opcje. Was również do tego zachęcam!


Przepis na moją ulubioną niedzielną owsiankę
(w inne dni zwykle nie jem śniadań w domu)
Składniki (dla jednej osoby):
1 szklanka mleka
1/2 szklanki płatków owsianych 
(górskie są podobno zdrowsze od błyskawicznych)
1/2 banana
miód
inne owoce (w zależności od tego, co akurat jest dostępne)

1. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy płatki (uwaga - z tego przepisu wychodzi "papka", jeśli wolicie mieć płatki pływające w mleku, musicie zmienić proporcje). 
2. Trzymamy na średnim ogniu aż do zagotowania. 
3. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum i dorzucamy pokrojonego banana, którego następnie rozgniatamy, tak by nie zostały duże kawałki (im banan dojrzalszy tym lepiej). 
4. Zostawiamy jeszcze na kilka minut co chwilę mieszając, żeby połączyć wszystkie składniki i zapobiec przyklejeniu się owsianki do garnka.



W ten sposób otrzymujemy pyszną bananową owsiankę :) Na wierzch warto dodać łyżkę naturalnego miodu i dorzucić jakieś owoce dla smaku.

Szukam pomysłów na inne pyszne, zdrowe i łatwe do zrobienia śniadania. Linki i inspiracje mile widziane :)

Smacznego!

Em

40 komentarzy

  1. Codziennie jem owsiankę na śniadanie, ale do pogrzanych w mleku płatków górskich dorzucam po trochę: nasion słonecznika, dyni, siemię lniane, otręby, migdały, suszona żurawina lub śliwki. Wszystkie składniki kupuję w większej ilości na pobliskim rynku, więc nie wychodzi to bardzo drogo, a owsianka jest mega pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i smacznie i zdrowo :) Ja bardzo lubię owsiankę różne płatki i musli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. @Kociamber w podróży, ja nie przepadam za takimi dodatkami, od czasu do czasu dorzucę tylko jakieś orzechy, ale jednak wolę świeże owoce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! zjadłabym, ale np z mlekiem sojowym, bo krowie w moim przypadku odpada ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie dzisiaj przeczytałam na jakiejś stronie, że owoców nie powinno się jeść na śniadanie i nie wolno ich łączyć z jogurtami czy mlekiem. Moje życie legło w gruzach!:P

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze gdy jadłam mleko to zawsze zalewałam wcześniej płatki odrobiną wrzątku, tak aby zmiękły. na blogu poranneinspiracje Sylwii jest dużo fajnych przepisów, mnie smakowała owsianka z budyniem, a spoza owsianek biszkoptowy omlet. U mnie najczęściej i tak pojawiają się kanapki albo jajecznica, zazwyczaj rano brak czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. @Dimipedia, nie przyjmuję takich wiadomości do wiadomości ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. @bloo., też kiedyś zalewałam wrzątkiem, ale jednak najbardziej smakują mi takie tylko z mlekiem. Owsianka z budyniem brzmi ciekawie, będę musiała wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Owsianka jest najlepsza na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwiellbiam owsiankę na śniadanie. tylko ciężko kupić prawdziwe płatki górskie, wszędzie są te błyskawiczne. ja zawsze dodaję banana i jakieś suszone owoce, słonecznik, zresztą wszystko na co mam ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja jem mniej więcej to samo, ale nie gotuję, a blenduję. 1/3 szklanki płatków, 3/4 szklanki mleka plus mały banan i np. 1/2 jabłka, trochę cynamonu, albo trochę awokado. Pyszny koktajl!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wywaliłabym owsiankę i wtedy mniam! moje śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja jakoś nie mogę się przekonać do owsianki. Na samą myśl o niej mnie odrzuca. Może dlatego że nie lubię w ogóle płatków w mleku, a takiej paćki to w ogóle nie jestem w stanie przełknąć. Stąd muszę kombinować z innymi rodzajami śniadań ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja osobiscie uwielbiam owsianke w wersji z jablkiem, rodzynkami i cynamonem :) Probowałam z bananem ale jest dla mnie zbyt mdła. Pyszna, sycaca i dająca energii na zimne dni ;) Pozdrawiam ciepło z mroźnej obecnie Norwegii :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam owsianki, ale przeważnie jem je na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam... ale bez miodu wole ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. @Balbina Ogryzek, ja nie mam z tym problemu, są w każdym hipermarkecie.

    OdpowiedzUsuń
  18. @Lidiakrk, niestety nie dorobiłam się jeszcze blendera :)

    OdpowiedzUsuń
  19. @Żabadubida, zazdroszczę Norwegii!

    OdpowiedzUsuń
  20. ja śniadania bardzo proste;) jogurt naturalny i dodatki:)!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne, ale czy faktycznie tak zdrowo jest zjeść na śniadanie ponad 650 kalorii (z borówkami ponad 700)?

    OdpowiedzUsuń
  22. Ooo, to takie moje! Na dodatek mleko i płatk z lidla<3

    OdpowiedzUsuń
  23. Robię tak samo! Tylko może więcej mleka i już nie dosładzam miodem ;p

    OdpowiedzUsuń
  24. Był okres, kiedy jadłam owsiankę codziennie przez kilka miesięcy! NAdal uwielbiam wersję z bananem, miodem i orzechami, ale niestety poranny leń sprawił, że nie chce mi się jej przygotowywać :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja robię owsiankę na wodzie, na wieczór przed zalewam płatki wrzątkiem a potem rano tylko podgrzewam. Z dodatków to wolę rodzynki, suszone śliwki, przyprawę do piernika i miód, uwielbiam takie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  26. Mmm wygląda przepysznie! Ja uwielbiam pastę z tuńczykiem na kanapki produkcji mojej mamy. Pyyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie dla mnie takie zdrowe śniadanka :)

    OdpowiedzUsuń
  28. ja robię owsiankę na wodzie ;) to moje sprawdzone śniadanie w dni, kiedy mam zajęcia na uczelni ;))

    OdpowiedzUsuń
  29. pięknie wygląda j na pewno jest smaczna, często jem płatki górskie, dodaję jogurt bałkański i owoce, mniamm

    OdpowiedzUsuń
  30. No, taką owsiankę chętnie bym zjadla :) takie gotowe z torebki są straszne...

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam owsiankę, ale zawsze jem ją z jogurtem, mleka nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Tutaj cos znajdziesz : http://charlizemystery.com/2014/01/food-10-porridge-recipes/

    OdpowiedzUsuń
  33. @Gabiq, według mnie jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  34. @Justyna, nigdy takich nie próbowałam, z tego co wiem mają duży dodatek cukru.

    OdpowiedzUsuń
  35. @Anonimowy, dzięki, widziałam już post Karoliny - nieźle się zgrałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam takie przepisy i pomysły :) ..jutro na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  37. O rany, ale jagód mi się zachciałoooo!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz. Bardzo chętnie je czytam i odpowiadam na każde pytanie! Proszę, nie spamuj jednak - nie zapraszaj do siebie i nie podawaj linka do swojego bloga. Znajdę go w Twoim profilu! Dziękuję.