Zdrowe śniadania to temat zawsze na czasie. Hitem samym w sobie jest również owsianka. Odpowiednio przyrządzona może stanowić pyszny początek dnia. Po co jednak wrzucam na bloga coś tak banalnego jak przepis na owsiankę? Okazuje się, że wciąż wiele osób nie zna potencjału tego dania, a tylko wśród moich najbliższych znalazło się kilka osób, które nie miały pojęcia jak w ogóle je zrobić. Sama od jakiegoś czasu staram się coraz rzadziej sięgać po typowe płatki do mleka (które kiedyś uwielbiałam) i decydować się na zdrowsze opcje. Was również do tego zachęcam!
Przepis na moją ulubioną niedzielną owsiankę
(w inne dni zwykle nie jem śniadań w domu)
Składniki (dla jednej osoby):
1 szklanka mleka
1/2 szklanki płatków owsianych
(górskie są podobno zdrowsze od błyskawicznych)
1/2 banana
miód
inne owoce (w zależności od tego, co akurat jest dostępne)
1. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy płatki (uwaga - z tego przepisu wychodzi "papka", jeśli wolicie mieć płatki pływające w mleku, musicie zmienić proporcje).
2. Trzymamy na średnim ogniu aż do zagotowania.
3. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum i dorzucamy pokrojonego banana, którego następnie rozgniatamy, tak by nie zostały duże kawałki (im banan dojrzalszy tym lepiej).
4. Zostawiamy jeszcze na kilka minut co chwilę mieszając, żeby połączyć wszystkie składniki i zapobiec przyklejeniu się owsianki do garnka.
W ten sposób otrzymujemy pyszną bananową owsiankę :) Na wierzch warto dodać łyżkę naturalnego miodu i dorzucić jakieś owoce dla smaku.
Szukam pomysłów na inne pyszne, zdrowe i łatwe do zrobienia śniadania. Linki i inspiracje mile widziane :)
Smacznego!
Em