Jesienią w sklepach króluje dynia, a w znanej sieci kawiarni dyniowa kawa zwana Pumpkin Spice Latte. Niektórzy oburzą się, mówiąc, że z prawdziwą kawą niewiele ma to wspólnego, bo - jak na typowy sieciówkowy napój kawowy przystało - czuć w niej głównie cukier. Ja starbucksowe PSL lubię, ale czasem ta słodycz powala nawet mnie. Uwielbiam za to zarówno dynię, jak i korzenne przyprawy, a do Starbucksa mi zupełnie nie po drodze, więc postanowiłam poeksperymentować trochę w domu. Przetrząsnęłam internet, przejrzałam kilkanaście z setek przepisów i metodą prób i błędów dość szybko doszłam do mojej wymarzonej prostej receptury na domową korzenną kawę dyniową.
Składniki
pół kg dyni
przyprawa korzenna
szklanka cukru
kawa rozpuszczalna
mleko
kubeczek śmietanki 30%
cynamon
- Idziemy do Starbucksa i kupujemy kubek z syrenką.
- Stwierdzamy, że aż tak bardzo nie zależy nam na idealnym odwzorowaniu prawdziwego PSL i po prostu wyciągamy z szafki ulubiony kubek.
- Ustawiamy piekarnik na 160 stopni.
- Dynię kroimy na 2-3 mniejsze kawałki, układamy na blaszce, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na godzinę.
- Rozpuszczamy w garnku szklankę cukru w połowie szklanki wody.
- Do rozpuszczonego cukru dosypujemy dwie łyżeczki przyprawy korzennej (jeśli nie mamy, to kombinujemy z cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową itp.).
- Wyciągamy dynię z piekarnika i łyżką wyskrobujemy miąższ.
- Miąższ z dyni wrzucamy do blendera, dolewamy pół szklanki wody i blendujemy na gładką masę.
- Zblendowaną dynię dodajemy do garnka z cukrem i przyprawami i chwilę podgrzewamy, mieszając.
- Gotowy syrop przecedzamy przez sitko lub - jeszcze lepiej - gazę, żeby uniknąć mojego błędu i nie wyciągać z zębów włókien dyni.
- Część syropu zostawiamy do użycia, a resztę wlewamy do pojemnika na lód i po ostygnięciu wkładamy do zamrażalnika - będzie na przyszłość.
- Robimy kawę z mlekiem tak jak lubimy, dodajemy łyżkę syropu dyniowego (dwie, jeśli kawa jest duża lub chcemy się zasłodzić). Jeśli chcemy mieć prawdziwe latte, pamiętamy również o spienieniu mleka.
- Robimy bitą śmietanę, miksując śmietankę (połowę, jeśli robimy tylko dla siebie) do uzyskania odpowiedniej gęstości. Możemy dodać dwie łyżki cukru pudru, ale dla mnie kawa jest już wystarczająco słodka.
- Bitą śmietaną dekorujemy kawę i posypujemy ją cynamonem.
Kawa jest PRZEPYSZNA. Serio, smakuje mi nawet bardziej niż oryginał, a najlepsze jest to, że robiąc Pumpkin Spice Latte samemu, można dowolnie kombinować z proporcjami - jeśli ktoś nie ma takiej tolerancji na słodycz jak ja, polecałabym zmniejszenie ilości cukru o połowę. Dobrze jest też dodawać bitą śmietanę tylko od święta.
Zima nadchodzi, więc zaopatrzcie się w koc (15 miękkich i ciepłych koców na chłodne wieczory), stertę dobrych książek, zapas dyniowego syropu i jakoś to będzie!